Obilježen Međunarodni dan joge, 21. lipnja

21 Lipanj 2016

Obilježavanje Međunarodnog Dana Yoge u Rijeci i ove godine odvijalo se u samom centru grada, na Korzu, ispred Gradske Vijećnice. U nedjelju, 19.06. oko 120 ljudi pridružilo se 45-minutnom vježbanju joge, a brojni prolaznici zaustavljali su se vježbajući i slikajući.

Bila nam je izuzetna čast da se programu obilježavanja pridružio Gradonačelnik grada Rijeke, g. Vojko Obersnel, koji je svima zaželio dobrodošlicu u ime Grada. U uvodnoj riječi istaknuo je da su svijetu današnjice više nego ikada potrebni sklad i mir te da yoga nesumljivo uvelike priodnosi ovim ciljevima.

 

Predstavnica Veleposlanstva Republike Indije u Hrvatskoj, gđa Meena Vashist istaknula je kako se Međunarodni Dan Yoge u 2016. obilježava na globalnoj razini u svim većim gradovima svijeta te u čak 13 hrvatskih gradova. Uputila je riječi zahvale Gradu Rijeci i udruzi 'Joga u svakodnevnom životu' za organizaciju ovog događaja.

Voditelj projekta Grada Rijeke 'Rijeka - zdravi grad' g. Jadran Mandekić obratio se prisutnima te je podsjetio na besplatne programe vježbanja joge po sustavu 'Joga u svakodnevnom životu' za starije i studente koji se odvijaju u Dvorani kulture 'Joga u svakodnevnom životu' i sportskom centru Zamet.

Uslijedilo je čitanje poruke Ban Ki-moona, glavnog tajnika Ujedinjenih Naroda (integralno pismo možete pročitati ovdje) te Nj.S. Vishwaguruji Paramhans Swami Maheshwarananda Ji-a, autora znanstvenog sustava 'Joga u svakodnevnom životu'. Integralnu poruku možete pročitati ovdje.

Potom je Maja Stošić, koordinatorica MDY 2016 za Rijeku, podsjetila na rezoluciju Ujedinjenih Naroda kojom je donešena odluka o MDY i pozvala sve prisutne, neovisno na dob, spol i tjelesna ograničenja, da se pridruže zajedničkom vježbanju. Vježbanje su vodili instruktori sustava 'Joga u svakodnevnom životu', a uključivale su vježbe istezanja, jačanja tijela i klasične yoga položaje.

Program je završio Mantrom mira u umjetničkoj izvedbi Marine Bebić.

Na kraju su se svi zajedno pridružili zajedničkom slikanju i druženju uz yoga čaj.