Dan voda

01 Travanj 2015

em4U sklopu projekta Rijeka zdravi grad, učenici OŠ Vladimir Gortan, ujedno članovi "Mladih planinara", u ponedjeljak, 23.03.2015. sudjelovali su u edukativnim radionicama kako naučiti izrađivati bio-kugle. Na taj način obilježen je Svjetski dana voda, koji se ove godine provodi pod sloganom "Voda i održivi razvoj".
Akcija se provodi u suradnji s tvrtkom Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka. U sklopu bioremedijacije, koja podrazumijeva vraćanje zagađenog okoliša u prvobitno stanje, djeca će u Mrtvi kanal ubaciti kugle koje sadrže prirodne efektivne mikroorganizme čija je uloga da prirodnim procesima izvrše bioremedijaciju nataloženog mulja i pretvore ga u zdravu hranu za biljni i životinjski svijet. Svaka kugla u mogućnosti je pročistiti jedan metar četvorni površine te će se tom akcijom ukazati na mogućnosti kako potaknuti mlade da već u najranijoj dobi na zabavan i poučan način daju svoj doprinos u očuvanju vodenih resursa i brige o okolišu.

Nakon ekološke akcije u nedjelju, u ponedjeljak 23. ožujka u Dvorani kulture "Joga u svakodnevnom životu", Spinčićeva 2, održana je edukativna radionica za učenike u sklopu kojih su izrađivane EM kugle. Radionicu je vodio Nedjeljko Jovanović nakon čega su slijedila predavanja na temu voda i urbanizacije koje su održali Ivan Lesinger i Neven Tomašić.

U nekadašnjem industrijskom okruženju, danas u okruženju Dvorane kulture "Joga u svakodnevnom životu" zasađeno je na stotine novih biljaka, napravljen je mali urbani gradski vrt sa organskim povrćem u kojem su posađene različite sorte koje uspijevaju kod nas, ali i u dalekim zemljama kao što su Kina, Indija ili zemlje Južne Amerike. Na taj način posjetiteljima je omogućeno da vide kako različito povrće i začini izgledaju u stvarnosti, a istinski znatiželjnici mogu dobiti i sjeme pojedinih biljaka.

Na kosini prema jugu zasađen je i jedan manji začinski vrt gdje sada raste autohtono začinsko bilje. Ovaj miomirisni vrt najviše vole posjećivati susjedi i pčele. Pored vrta sa začinskim biljem oformljen je veliki travnjak kojemu okvir čine na tisuće trajnih i sezonskih cvjetova. Također posađeno je na desetke stabala lipa, javora, bora, maslina, razliliti voćaka. Sve zajedno čini jedan šareni mikro univerzum života razvijen iz prašine industrijskog nasljeđa na najistočnijem dijelu Rijeke.

EM Tehnologiju baziranu na efektivnim mikroorganizmima EM1 prvi je svijetu predstavio prof. Teruo Higa iz Okinawe prije 35 godina. Danas se ta prirodna tehnologija primjenjuje u više od 130 zemalja svijeta dajući svoj doprinos u očuvanju naše planete i života na njoj.
Efektivni mikroorganizmi predstavljaju otopinu koja sadrži 80 raznih mikrobnih skupina,u kojoj glavnu ulogu imaju fotosintetske bakterije i bakterije mliječnih kiselina. Uz druge prirodne mikroorganizme s kojima su u sinergiji nastoje svako područje na kojem se nalaze dovesti u prirodnu ravnotežu, a to znači u zdravo i čisto stanje, onakvo kakvo je priroda stvorila u svojoj prapovijesti.

  • Em1
  • Em2
  • Em3
  • Em4
  • Em4a
  • Em5
  • Em6
  • Plakat_svjetski_dan_voda