Osvrt na obilježavanje Svjetskog dana voda

23 Ožujak 2013

talabU petak, 22. ožujka, programom kratkih i edukativnih filmova obilježen je Svjetski dan voda u Dvorani kulture “Joga u svakodnevnom životu”.

Istaknuvši probleme nedostatka i onečišćenja vode diljem svijeta, kvalitetu života ljudi, ali i cijelog eko-sustava, video-materijali su istovremeno prikazali i moguća rješenja, od strane malih lokalnih zajednica kao i rezultate suradnje na globalnom nivou.

Rainwater harvesting projekt kojeg provodi Joga u svakodnevnom životu, primjer je uspješnog pilot-projekta kao rješenja problema pitke vode u sušnim regijama svijeta. Riječ je o projektu izgradnje umjetnog jezera, u pustinji u blizini sela Đadan (indijska država Rađastan) unutar Obrazovnog i istraživačkog centra OM Višva Dip Gurukul Svami Mahešvarananda Ašrama (Education & Research Centre). Jezero Swamija Madhavanande (Swami Madhavananda Sarowar) završeno je 2004., a danas se može pohraniti 125.000 m3 kišnice unutar područja veličine 18.800 m2. Ova kišnica, osim što osigurava dovoljno vode za mnoge posjetitelje centra i njegove stanovnike, također zadovoljava zahtjeve ruralnih zajednica unutar radijusa od oko 160 km, kao i potrebe životinja i cijele prirode.

Svi prisutni upoznali su se s tim projektom kroz kratku, ali zanimljivu video prezentaciju.